Dit houdt werken in de Horeca in
‘Horeca’ is een ontzettend brede term: alle bedrijfstypes zoals restaurants, bars, conferentiecentra, hotels, snackbars, en lunchrooms vallen binnen de term. Hierdoor is er een enorme diversiteit aan bedrijfstypes, waardoor er voor iedereen een leuke baan te vinden is. Ook is er veel mogelijk op het gebied van dienstverband: je kunt fulltime of parttime aan de slag, maar je kunt ook gemakkelijk een bijbaan vinden in de horeca. Maar welke functies zijn er precies mogelijk in de horeca? En op welke tijden wordt er meestal gewerkt? Je leest het hier.
De verschillende afdelingen binnen een horecabedrijf
Binnen een bedrijf in de horeca zijn er vaak verschillende afdelingen waar je kunt werken en binnen een afdeling zijn er weer verschillende functies mogelijk. In een restaurant heb je bijvoorbeeld de afdeling bediening en de afdeling keuken. Soms is er ook een aparte afdeling voor de afwas en schoonmaak, de verkoop, de administratie en de receptie. De meest bekende en belangrijke functies en afdelingen in een horecabedrijf zijn uiteraard de koks in de keuken en de medewerkers in de bediening.
De verschillende functienamen
Ieder bedrijf in de horeca is anders georganiseerd en hierdoor kan het voorkomen dat de namen van functies niet altijd hetzelfde zijn. De functies die voorkomen in de bediening van restaurants zijn bijvoorbeeld Restaurant Manager of Maître d’Hôtel, sommelier, medewerker bediening, kelner, ober of chef de rang, demi chef de rang, commis debrasseur en F&B supervisor. In de keuken komen ook verschillende functienamen voor, zoals chef kok, sous chef, chef de partie, demi chef de partie, zelfstandig werkend kok, leerling kok, chief steward en steward.
Welke opleiding heb je nodig voor werken in de horeca
Er zijn horecabedrijven die het belangrijk vinden dat de medewerkers een opleiding hebben gevolgd die aansluit bij de functie. Daarnaast zijn er ook bedrijven die dit niet het belangrijkste vinden. Zij kijken meer naar werkervaring en persoonlijke kwaliteiten. Voorbeelden van nuttige persoonlijke kwaliteiten zijn een flexibele werkhouding, open uitstraling, gastgericht, gemakkelijk kunnen communiceren, goed kunnen werken in een team en inlevingsvermogen.
Vaak hebben medewerkers wel kennis nodig van de dranken, de hygiëneregels, warenkennis, kennis van het bereiden en bewaren van eten en kennis van kassasystemen. Veel bedrijven zullen hun medewerkers begeleiden en helpen om deze kennis op te doen of verder uit te diepen.
De werktijden en het rooster in de horeca
Er zijn taken binnen de horeca die uitgevoerd moeten worden op vaste tijden, maar over het algemeen werken de medewerkers niet op vaste tijden. Meestal wordt er gewerkt volgens een rooster en wordt er vaak ’s avonds en in het weekend gewerkt. Hotels kennen ook nachtdiensten.
Wil je werken in de horeca? Bekijk snel alle beschikbare functies!