De 9 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Door Eva Bates - 15 februari 2023Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn, zeker wanneer je dit nog niet heel vaak hebt gedaan. De beste tip om een goede indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek is om goed voorbereid te zijn. Om je hiermee te helpen hebben wij de 9 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor je op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid het gesprek in kunt gaan.
Vraag 1: Kun je wat over jezelf vertellen?
Deze vraag wordt veel gebruik als start van het gesprek. Jouw antwoord kan dan ook meestal hetzelfde blijven. Schrijf een script en oefen het zodat je het losjes kunt vertellen. Vertel wie je bent, vertel over je loopbaanverleden en vaardigheden waarbij de nadruk ligt op kwaliteiten die relevant zijn voor de vacature.
Vraag 2: Wat bevalt je het minst in je huidige baan?
Wees eerlijk, maar zorg dat je jezelf nooit negatief uit over je werkgever. Want als jij je negatief uit over je huidige werkgever denkt jouw nieuwe werkgever waarschijnlijk dat jij dit ook bij hem of haar zult doen. Blijf dus netjes, maar vertel eerlijk over wat jij het minst leuk vindt om te doen.
Vraag 3: Wat vind je het leukst in je huidige baan?
De leukste vraag van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit is een vraag waar je eigenlijk automatisch al enthousiast van zou moeten worden. Je mag immers vertellen wat je het allerleukste vindt om te doen. Wees enthousiast, maar dwaal niet af. Blijf bij de vraag en vertel concreet wat jij leuk vind om te doen.
Vraag 4: Waar ben je het meest trots op?
Een leuke, maar soms ook een lastige vraag. Mensen zijn nu eenmaal niet gewend om zichzelf een schouderklopje te geven omdat men bang is dat dit arrogant overkomt. Toch is het belangrijk om goed kenbaar te maken wat je bereikt hebt in je loopbaan tot nu toe. Zo heeft je potentiële werkgever een goed beeld waar jij toe in staat bent en wat je met eventuele ondersteuning nog meer in je mars hebt.
Vraag 5: Benoem een lastige situatie tijdens jouw werk en vertel eens hoe je hiermee bent omgegaan?
Deze vraag wordt vaak gesteld om te kijken wat jij onder moeilijke situaties verstaat en of jij in staat bent om een logische oplossing aan te geven voor het probleem. Maak het vooral niet te moeilijk en te complex en eindig altijd positief.
Vraag 6: Wat zijn je sterke eigenschappen?
Je kunt er zeker van zijn dat deze vraag wordt gesteld, wees dus voorbereid. Geef drie of vier redenen waarom die een voordeel kunnen zijn voor de nieuwe werkgever. Vind je het lastig om deze te beschrijven, denk dan aan technische vaardigheden, snel kunnen leren, gemotiveerd zijn, goed met mensen kunnen omgaan etc. Meestal zal jouw potentiële werkgever vragen om voorbeelden, wees hier dus op voorbereid.
Vraag 7: Welke eigenschappen kun je verbeteren?
Dit is voor veel mensen de minst leuke vraag van de de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook van deze vraag kun je er vrij zeker van zijn dat hij gesteld gaat worden. Wees hier dan ook goed op voorbereid. Beschrijf een verbeterpunt die je ook kan inzetten als sterke eigenschap. Bijvoorbeeld “Ik ben vrij direct, hierdoor kunnen collega’s zich aangevallen voelen. Ik ben mij ervan bewust en werk eraan om eerst even na te denken voordat ik iets zeg. Aan de andere kant kan mijn directheid ook helpen om het team direct in de juiste richting te laten gaan.” Op deze manier kun je jouw verbeterpunt ook omzetten naar een sterke eigenschap. Gebruikt in ieder geval in geen geval een verbeterpunt die je niet kan omzetten in een sterke eigenschap zoals “Ik ben geen ochtendmens.”
Vraag 8: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Wees altijd eerlijk, maar blijf positief. Als jij eerlijk bent, zorg je ervoor dat jouw potentiële werkgever rekening kan houden met de reden waarom jij nu weg wilt bij jouw huidige werkgever. Wees hier dan ook specifiek in. Antwoorden zoals “ ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging” zegt je nieuwe werkgever natuurlijk niets. Waar ben je specifiek naar op zoek en waarom, maak het duidelijk in het gesprek.
Vraag 9: Welke beslissingen vind je lastig om te nemen?
Probeer te focussen op besluiten die moeten worden genomen zonder voldoende informatie. Zo laat jij je positieve kant zien. Bijvoorbeeld: “Ik vind het prettig om besluiten te nemen op basis van voldoende informatie. Het komt wel eens voor dat ik een beslissing heb moeten nemen zonder deze informatie. Ik moet dan vertrouwen op mijn gevoel en ervaring en dat vind ik lastig.”
Bonusvraag van meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek:
Waarom zou jij de geschikte persoon zijn voor deze baan?
Zorg dat de redenen specifiek betrekking hebben op het bedrijf waar je solliciteert, zoals de variatie in het werk, de opleidingsmogelijkheden, internationale karakter van het bedrijf, etc. Kortom geef antwoorden waaruit blijkt dat je moeite hebt gedaan om achter de informatie te komen van het bedrijf, de functies en/of de medewerkers.
Wil je meer weten over de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Kijk dan eens op een ander artikel die wij hier eerder over geschreven hebben. Wist je dat WerkenindeHoreca.nl regelmatig artikelen schrijft over alles wat met solliciteren te maken heeft? Maar wist je ook dan je op ons platform actuele Horeca vacatures vindt in jouw eigen regio? Neem gerust eens een kijkje op ons platform. Wil je meer sollicitatietips ontvangen? Klik dan op onderstaande button om direct een gratis account aan te maken en je ontvangt direct een whitepaper boordevol sollicitatietips helemaal gratis!



Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.Typ hier jouw bericht: