7 redenen waarom iedereen een keer Horecawerk gedaan zou moeten hebben!
Door Nienke Leep - 15 december 2024Ik was 15 jaar oud toen ik bij mijn allereerste baantje in de horecabranche terecht kwam, wat eigenlijk wel grappig was aangezien ik niet eens op zoek was naar een baantje aangezien ik al bij de Jumbo werkte als vakkenvuller. Mijn vriendin vertelde me dat ze bij een lokale pizzeria waar zij werkte nog een medewerker bediening/ telefoniste zochten.
1. Door horecawerk word je sociaal
In de horeca is het natuurlijk belangrijk dat je goed met mensen kunnen omgaan aangezien je continue in contact komt met nieuwe mensen die je niet kent. Als je bijvoorbeeld in de bediening werkt spreek je erg veel mensen aan, je begroet mensen maar je krijgt soms ook klachten en daar moet je natuurlijk ook mee om kunnen gaan.
2. Met kritiek leren omgaan
Kritiek ontvangen is misschien wel een van de lastigste dingen die je te horen kan krijgen van gasten bij horecawerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een gast een verkeerde bestelling heeft ontvangen. Dat is natuurlijk vervelend, maar relatief snel op te lossen. Soms kan je in een bepaalde situatie terecht komen, die minder eenvoudig te verhelpen is. Denk bijvoorbeeld aan een gast met agressief en onredelijk gedrag. Zo heb ik bijvoorbeeld een situatie meegemaakt waarin een gast te veel alcohol had gedronken, waardoor hij onredelijk en agressief gedrag vertoonde.
3. Je leert te denken in oplossingen
Alles draait om tijd in de horeca, wat inhoud dat gasten natuurlijk het liefste hun bestelling gelijk willen ontvangen na het bestellen, maar dat lukt nou eenmaal niet. Soms kun je zorgen dat het wel allemaal wat sneller gaat, je bedenkt dus oplossingen. Zo kan je denken aan kritiek maar ook aan hoe je dingen wil doen. Bijvoorbeeld of je eerst vraagt aan gasten of ze nog wat nodig hebben of dat alles naar wens is, of dat je misschien eerst wel een andere tafel afruimt en/of dekt. Hierdoor kan je sneller nadenken over oplossingen en dat is fijn voor elke baan!
4. Horecawerk is hard werken
Omdat het zoals eerder gezegd om tijd draait gaat alles heel snel. Bij horecawerk heb je eigenlijk geen zekerheid of het druk gaat worden of juist rustig, als het bijvoorbeeld druk is, is het meestal ook écht druk, en dan zal je erg veel lopen en dat betekent dus hard werken. Dit maakt jou een harde werker en dat brengt natuurlijk super veel positiviteit mee naar verdere banen.
5. Je leert flexibel te zijn
6. Werken in een gezellige sfeer
Naast al die drukte en haast die je hebt heb je soms ook wel even tijd voor gezellige momentjes. Soms heb je heel erg leuke gasten waar je even lekker een praatje mee kan hebben. Maar je hebt natuurlijk ook collega’s in je team waar je af en toe dingen mee kan delen, dit zorgt voor teambuilding en dat maakt het werken veel leuker! Daarom is horecawerk ook gewoon heel erg gezellig.
7. Elke dag is anders in horecawerk
Een dag in de horeca is nooit hetzelfde als de voorgaande of die erna. Vaak heb je verschillende shifts waardoor het ook allemaal al anders is. Soms zal je dus telefonisch bezig zijn en/of bestellingen opnemen van gasten. En de andere dag word je misschien weer ingezet voor de bediening of misschien wel achter de bar staan. Dit zorgt voor veel wisselvalligheid en dus ook flexibiliteit.



Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.Typ hier jouw bericht: